Truskawkowa

1kg dojrzałych truskawek,25 dag cukru, 0.5 l spirytusu, 1 limeta
Truskawki oczyścić z szypułek,opłukać, oczyścić na bibule, włożyć do
słoika,przesypując cukrem I odstawić na jedna godz., aby puściły sok.
Następnie wlać spirytus zmieszany z 1/2 szklanki wody, zamknąć
szczelnie słój delikatnie nim poruszając, wymieszać składniki. Nalewkę
odstawić na 5-6 tyg. Potem zlać alk. Znad owoców do butelki. Limetę
wyszorować namydloną szczoteczką I oplukać gorącą wodą. Z połowy owocu
sciąć cieńko skórke ( bez albedo). Z całej limety wycisnąć sok, przelać
przez sitko I wraz ze skórką dodać do nalewki. Starannie wymieszać i
odstawić na dalesze dwa tyg. do sklarowania, a następnie zlać I
przefiltrować. Nalewka powinna dojrzewać conajmniej trzy miesiące.